Śniadanie przypominające w smaku ciasto marchewkowe? To możliwe! Ta gryczana jaglanka z korzenną przyprawą, w której warzywa łączą się z owocami w mleku i kaszy, tworząc gęstą, kremową, mleczną bazę z pewnością zachwyci i umili każdy jesienny czy zimowy poranek. W zależności od tego, jaką konsystencję wolisz, możesz wybrać gładkie masło orzechowe lub takie z chrupiącymi kawałkami orzechów. Polecamy nie tylko klasyczne masło z orzechów arachidowych, ale też masło z nerkowców, masło migdałowe lub krem z orzechów laskowych z czekoladową nutą. Dodatkowo gryczankę można ozdobić posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze: kalorie – 459 kcal; białko – 17,1 g; tłuszcze – 13,68 g; węglowodany – 71,09 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-25 minut
Korzenna gryczanka marchewkowa - składniki:
- 180 g jabłek
- 40 g kaszy gryczanej
- 90 g marchwi
- 15 g masła orzechowego
- 200 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
- 2 g przyprawy do piernika
Korzenna gryczanka marchewkowa - sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawę do piernika i gotujemy na niedużym ogniu. Do rondelka z gotującą się kaszą dodajemy startą na niedużych oczkach marchew. Gotujemy do momentu wchłonięcia większości płynu i miękkości kaszy.
Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone jabłko oraz masło orzechowe.