Śniadanie przypominające w smaku ciasto marchewkowe? To możliwe! Ta gryczana jaglanka z korzenną przyprawą, w której warzywa łączą się z owocami w mleku i kaszy, tworząc gęstą, kremową, mleczną bazę z pewnością zachwyci i umili każdy jesienny czy zimowy poranek. W zależności od tego, jaką konsystencję wolisz, możesz wybrać gładkie masło orzechowe lub takie z chrupiącymi kawałkami orzechów. Polecamy nie tylko klasyczne masło z orzechów arachidowych, ale też masło z nerkowców, masło migdałowe lub krem z orzechów laskowych z czekoladową nutą. Dodatkowo gryczankę można ozdobić posiekanymi orzechami.

Wartości odżywcze: kalorie – 459 kcal; białko – 17,1 g; tłuszcze – 13,68 g; węglowodany – 71,09 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-25 minut

Korzenna gryczanka marchewkowa - składniki:

  • 180 g jabłek
  • 40 g kaszy gryczanej
  • 90 g marchwi
  • 15 g masła orzechowego
  • 200 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
  • 2 g przyprawy do piernika

Korzenna gryczanka marchewkowa - sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawę do piernika i gotujemy na niedużym ogniu. Do rondelka z gotującą się kaszą dodajemy startą na niedużych oczkach marchew. Gotujemy do momentu wchłonięcia większości płynu i miękkości kaszy.
Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone jabłko oraz masło orzechowe.