W Polsce dostępnych jest wiele rodzajów jabłek – są one bardzo popularne przede wszystkim ze względu na to, że mają tu idealne warunki do wzrostu. Wiele mówi się o pozytywnym wpływie jabłek na zdrowie, nawet w popularnych przysłowiach, ale jak konkretnie służą nam te owoce? Najbardziej wartościowa jest ich skórka oraz gniazdo nasienne, nie miąższ. To w tych częściach zawierają się pektyny, błonnik i przeciwutleniacze. Jabłka wspierają odporność organizmu, wspomagają jego odkwaszanie, regulują pracę wątroby, wpływają na pracę mięśni, serca i układu nerwowego. Ponadto pomagają zwalczyć niestrawność i złagodzić dolegliwości związane z wrzodami. 

Wartości odżywcze: kalorie – 416 kcal; białko – 15,5 g; tłuszcze – 15,6 g; węglowodany – 55,6 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15-20 minut
Dieta: wegetariańska

Waniliowa jaglanka z jabłkiem – składniki:

  • 15 g orzechów włoskich
  • 90 g jabłka
  • 40 g kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki ekstraktu wanilii bez alkoholu

Jak zrobić waniliową jaglankę z jabłkiem:

1. Kaszę płuczemy do momentu, aż woda będzie czysta, na koniec przelewamy wrzątkiem i przekładamy do rondla.

2. Zalewamy mlekiem, dodajemy sok z cytryny i aromat waniliowy. Gotujemy na niedużym gazie, aż kasza wchłonie płyn.

3. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki jabłko oraz posiekane orzechy.