Jedzenie wędzonego łososia na kanapkach, we wrapach z tortilli czy w sałatkach to świetny sposób na wkomponowanie ryby w dietę wtedy, kiedy nie mamy czasu jej przygotować lub nie mamy dostępu do świeżego mięsa wysokiej jakości - wędzenia pozwala bowiem na przedłużenie terminu przydatności jedzenia, a przy tym nadaje mu charakterystycznego aromatu. Sam łosoś nie traci przy tym na jakości i dostarcza tyle samo składników odżywczych, ile świeża ryba. Łosoś jest źródłem kwasów omega-3 i omega-6, a ponadto jodu, selenu, cynku, potasu, żelaza i fosforu.
Wartości odżywcze: kalorie – 419 kcal; białko – 30,43 g; tłuszcze – 13,61 g; węglowodany – 46,88 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Kanapka z twarogiem i łososiem - składniki:
- 10 g orzechów włoskich
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 20 g rukoli
- 80 g twarogu półtłustego mielonego
- 2 kromki / 70 g chleba pełnoziarnistego z żyta
- 50 g łososia wędzonego
Kanapka z twarogiem i łososiem - sposób przygotowania:
Pieczywo rozkładamy na talerzyku. Wykładamy grubo pokrojony twaróg oraz plasterki łososia. Posypujemy rukolą i posiekanymi orzechami. Dodajemy pomidorki.