Nie od dziś wiadomo, że kiszonki są bardzo zdrowe - to nasz lokalny superfood, mający bardzo pozytywny wpływ na różne aspekty zdrowia. Do kiszenia najlepiej nadają się ogórki gruntowe z szorstką skórką, które ze względu na swoje rozmiary idealnie mieszczą się w domowych słoikach. Przy kiszeniu według tradycyjnych receptur używamy przypraw takich jak czosnek, koperek, chrzan, liść laurowy i sól. Podczas procesu fermentacji mlekowej, czyli przekształcenia węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej, które wchodzą w skład naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego człowieka, zmienia się skład chemiczny warzyw. Wzbogacają się one o witaminy z grupy B i wzrasta zawartość sodu.

Wartości odżywcze: kalorie – 453 kcal; białko – 28,89 g; tłuszcze – 21,96 g; węglowodany – 36,83 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 20-25 minut

Placuszki gryczane z twarogiem i ogórkiem - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 40 g mąki gryczanej
  • 30 ml mleka 2% tłuszczu
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli białej
  • 90g twarogu wędzonego
  • 120 g ogórków kiszonych

Placuszki gryczane z twarogiem i ogórkiem - sposób przygotowania:

Mąkę, jajo, mleko oraz przyprawy mieszamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy nieduże placuszki. Podajemy je z pokruszonym w dłoniach twarogiem oraz ogórkami kiszonymi.