Frittata to danie z kuchni włoskiej przypominające omlet na słono. Można ją przygotować zarówno na patelni, jak i w piekarniku, a jako dodatki wykorzystać cokolwiek, co ma się pod ręką - pieczarki, paprykę, pomidory, sery, szynkę, kiełbasę, zioła, szpinak, rukolę, dynię, buraka... To bardzo uniwersalne danie, które świetnie sprawdza się przykładowo przy wykorzystywaniu resztek po innych potrawach. Frittata może być zarówno śniadaniem, jak i obiadem czy kolacją, a także doskonale smakuje podana na zimno. Przedstawiony dziś przepis to jesienna odsłona frittaty z sezonową dynią w akompaniamencie aromatycznych przypraw.
Wartości odżywcze: kalorie – 409 kcal; białko – 20,36 g; tłuszcze – 16,79 g; węglowodany – 50,04 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 30-40 minut
Frittata z dynią i szpinakiem - składniki:
- 2 jaja kurze
- 100 g dyni
- pół łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- szczypta soli białej
- 50 g szpinaku
- 70 g / 2 kromki chleba pełnoziarnistego z żyta
Frittata z dynią i szpinakiem - sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną w niedużą kostkę dynię oraz szpinak. W miseczce mieszamy jajka, sól, pieprz, tymianek i około 50 ml wody. Taką mieszanką zalewamy warzywa, a naczynie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 25-30 minut w temp. 180 ºC. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.
Tip: To danie można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni.