Koktajle to najlepsza opcja na dodanie do diety składników, których zazwyczaj nie jemy naraz w dużej ilości, jak szpinak czy liście pietruszki. Po zblendowaniu są one łatwe do wypicia oraz przyswojenia, a jeżeli nie lubimy jakiegoś smaku, koktajl można osłodzić owocami czy miodem. Koktajle świetnie sprawdzają się też w przy przyjmowaniu olejów - po dodaniu odrobiny lnianego czy z czarnuszki ich charakterystyczny posmak jest niemal niewyczuwalny. Nabiał natomiast można zastąpić roślinnymi zamiennikami - wtedy koktajl będzie wegański.
Wartości odżywcze: kalorie – 369 kcal; białko – 26,54 g; tłuszcze – 14,93 g; węglowodany – 35,28 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 5-10 minut
Energetyczny zielony koktajl - składniki:
- 20 g orzechów włoskich
- 60 g banana
- 100 ml mleka spożywczego
- 4 łyżeczki liści pietruszki
- 50 g szpinaku
- 50 ml soku z cytryny
- 150 g jogurtu naturalnego - skyr
Energetyczny zielony koktajl - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem blendujemy.