Koktajle to najlepsza opcja na dodanie do diety składników, których zazwyczaj nie jemy naraz w dużej ilości, jak szpinak czy liście pietruszki. Po zblendowaniu są one łatwe do wypicia oraz przyswojenia, a jeżeli nie lubimy jakiegoś smaku, koktajl można osłodzić owocami czy miodem. Koktajle świetnie sprawdzają się też w przy przyjmowaniu olejów - po dodaniu odrobiny lnianego czy z czarnuszki ich charakterystyczny posmak jest niemal niewyczuwalny. Nabiał natomiast można zastąpić roślinnymi zamiennikami - wtedy koktajl będzie wegański.

Wartości odżywcze: kalorie – 369 kcal; białko – 26,54 g; tłuszcze – 14,93 g; węglowodany – 35,28 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 5-10 minut

Energetyczny zielony koktajl - składniki:

  • 20 g orzechów włoskich
  • 60 g banana
  • 100 ml mleka spożywczego
  • 4 łyżeczki liści pietruszki
  • 50 g szpinaku
  • 50 ml soku z cytryny
  • 150 g jogurtu naturalnego - skyr

Energetyczny zielony koktajl - sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem blendujemy.