Tak niepozorny dodatek jak kiełki ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Są one prostym sposobem na przemycenie dawki witamin do posiłków - można je wkomponować do sałatki, położyć na kanapce czy dorzucić do smoothie, a przy tym są wyraźnym akcentem smakowym. Mogą też urozmaicić sosy i dipy, a także być pożywną dekoracją dań mięsnych. Kiełki lucerny są źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Mają subtelny, lekko orzechowy posmak. Kiełki można samodzielnie hodować - to bardzo łatwe, a pozwala na dodawanie świeżych plonów z domowej uprawy do potraw.
Wartości odżywcze: kalorie – 403 kcal; białko – 19,11 g; tłuszcze – 12,26 g; węglowodany – 57,36 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 5-10 minut
Kanapka z kozim serem i burakiem - składniki:
- 1 bułka grahamka
- 50 g buraka
- 10 ml octu balsamicznego
- 50 g sera koziego miękkiego
- 2 łyżki kiełków lucerny
Kanapka z kozim serem i burakiem - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy wzdłuż, układamy ser i ugotowanego, pokrojonego w plasterki małego buraka. Lekko skrapiamy octem balsamicznym i kładziemy kiełki.