Por, roślina z rodziny czosnkowatych, ma bardzo podobne właściwości do cebuli i czosnku. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, więc jest dobry dla osób na diecie redukcyjnej. W 100 gramach ma on tylko 39 kalorii, a przy tym jest pełen witamin i składników mineralnych - por jest źródłem witaminy A, witaminy C i witamin z grupy B. Główne mikroelementy, których dostarcza por, to wapń, potas i fosfor. Za jego prozdrowotny wpływ odpowiada głównie allicyna, podobnie jak w cebuli i czosnku uwalniana po przekrojeniu. Ten związek wpływa korzystnie na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi. Wołowina duszona z porem nie tylko nabierze wyjątkowego smaku, ale też będzie miała korzystne działanie na zdrowie.

Wartości odżywcze: kalorie – 402 kcal; białko – 23,73 g; tłuszcze – 14,43 g; węglowodany – 48,01 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 35-45 minut

Wołowina duszona z porem - składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 140 g pora 
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego 
  • 1 szczypta soli białej
  • 80 g polędwicy wołowej 
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 150 ml wody

Wołowina duszona z porem - sposób przygotowania:

Mięso myjemy, suszymy i kroimy w paski. Pora kroimy w talarki i podduszamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przyprawy oraz wodę. Dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Podajemy razem.