Gofry kojarzą Ci się jedynie z wakacjami i bitą śmietaną? Możesz zrobić zdrowszą ich wersję w domu w zaledwie 15 minut. Dodatkowo ciasto po zrobieniu może stać kilka dni, dzięki czemu w każdej chwili dorobisz przekąskę lub będziesz w stanie zrobić je za każdym razem na ciepło, na przykład na śniadanie. Gofry można ozdobić również dowolnymi orzechami lub dodatkowo posmarować dżemem, powidłami czy kremem czekoladowym. Ponadto na górę można dodać dowolne owoce - szczególnie polecamy śliwki, banany, maliny, truskawki czy brzoskwinie. To idealna przekąska do pracy, na uczelnię i do szkoły - słodka, ale sycąca i pożywna dzięki ukrytym w masie jabłkom.

Wartości odżywcze: kalorie – 400 kcal; białko – 27,18 g; tłuszcze – 14,52 g; węglowodany – 45,11 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-20 minut

Gofry jabłkowe z jogurtem - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 30 g mąki pszennej
  • 90 g jabłka
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g masła ekstra
  • 150 g jogurtu naturalnego - skyr 

Gofry jabłkowe z jogurtem - sposób przygotowania:

W miseczce mieszamy obrane i starte na dużych oczkach jabłko, jajo, rozpuszczone masło, mąkę, proszek do pieczenia i słodzik. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gofrownicę mocno nagrzewamy i wylewamy masę. Pieczemy 5-7 minut, aż gofry będą chrupiące. Podajemy z jogurtem.