Buraki są wyjątkowo pożywne i mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Można je wykorzystać niemal do wszystkiego - zarówno do słodkich, jak i słonych dań, sałatek, kanapek, koktajli, zup czy surówek. Zawarty w nich barwnik, betalaina, ma właściwości przeciwzapalne i ze względu na to buraki polecane są osobom cierpiącym na schorzenia serca, wątroby oraz przy otyłości. Ponadto regularne spożywanie buraków pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a także poprawia trawienie. Azotany obecne w burakach natomiast rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu mogą wpływać na poprawę funkcjonowania mózgu poprzez zwiększenie przepływu krwi, co przekłada się na usprawnione działanie. 

Wartości odżywcze: kalorie – 330 kcal; białko – 14,5 g; tłuszcze – 11,51 g; węglowodany – 45,49 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 25-30 minut

Sałatka z pieczonych warzyw i koziego sera - składniki:

  • 105 g buraków
  • 50 g granata
  • szczypta pieprzu
  • 20 g rukoli
  • 50 g miękkiego sera koziego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 115 g batatów

Sałatka z pieczonych warzyw i koziego sera - sposób przygotowania:

Batat oraz buraka myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Pieczemy przez około 10 minut - do miękkości warzyw. Przekładamy je do miseczki, dodajemy rukolę, pokruszony w dłoniach ser i pestki granatu. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.