Buraki są wyjątkowo pożywne i mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Można je wykorzystać niemal do wszystkiego - zarówno do słodkich, jak i słonych dań, sałatek, kanapek, koktajli, zup czy surówek. Zawarty w nich barwnik, betalaina, ma właściwości przeciwzapalne i ze względu na to buraki polecane są osobom cierpiącym na schorzenia serca, wątroby oraz przy otyłości. Ponadto regularne spożywanie buraków pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a także poprawia trawienie. Azotany obecne w burakach natomiast rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu mogą wpływać na poprawę funkcjonowania mózgu poprzez zwiększenie przepływu krwi, co przekłada się na usprawnione działanie.
Wartości odżywcze: kalorie – 330 kcal; białko – 14,5 g; tłuszcze – 11,51 g; węglowodany – 45,49 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 25-30 minut
Sałatka z pieczonych warzyw i koziego sera - składniki:
- 105 g buraków
- 50 g granata
- szczypta pieprzu
- 20 g rukoli
- 50 g miękkiego sera koziego
- szczypta soli
- 4 łyżki soku z cytryny
- 115 g batatów
Sałatka z pieczonych warzyw i koziego sera - sposób przygotowania:
Batat oraz buraka myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Pieczemy przez około 10 minut - do miękkości warzyw. Przekładamy je do miseczki, dodajemy rukolę, pokruszony w dłoniach ser i pestki granatu. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.