Pasta twarogowa na kanapkę z mocnym wędzonym twistem? Wystarczy użyć wędzonego twarogu. Dzięki dodatkowi cebuli i szczypiorku nabiera ona delikatnej ostrości i doskonale komponuje się z dodatkami takimi jak pomidor, ogórek zielony czy papryka. Kanapkę możesz też wzbogacić o sałatę lodową, rukolę czy szpinak, dzięki czemu dostarczysz sobie więcej warzyw. Pastę z wędzonego twarogu i cebuli na bazie jogurtu można wykorzystać też do posmarowania tortilli lub jako dip do wafli ryżowych - to bardzo pożywna przekąska. Biały ser jest produktem, który polecany jest do spożycia osobom na diecie wegetariańskiej, ponieważ pomaga uzupełnić niedobór witaminy B12 oraz cynku.

Wartości odżywcze: kalorie – 389 kcal; białko – 18,28 g; tłuszcze – 16,11 g; węglowodany – 46,59 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 10-15 minut

Kanapki z pastą z wędzonego twarogu i cebuli - składniki:

  • 25 g cebuli
  • 10 g szczypiorku
  • 50 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 80 g twarogu wędzonego
  • 70 g / 2 kromki chleba pełnoziarnistego z żyta 2 kromki

Kanapki z pastą z wędzonego twarogu i cebuli - sposób przygotowania:

W misce lub naczyniu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie blendujemy na gładką pastę. Podajemy z chlebem.