Słodkie, pomarańczowe ziemniaki, czyli bataty, są dużo rzadziej używane w polskiej kuchni niż ich tradycyjna, żółta odmiana. Zawierają jednak dużo więcej wartości odżywczych i mają lepszy wpływ na nasze zdrowie. Zwane również patatami, pochodzą z Ameryki Środkowej i mają aż 400 różnych odmian różniących się kolorem skórki oraz miąższu. Słodkie ziemniaki zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo i jod. Znajdziemy w nich także niewielkie ilości: manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bataty zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Wartości odżywcze: kalorie – 355; białko – 22,97 g; tłuszcze – 12,27 g; węglowodany – 42,75 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 35-50 minut

Warzywny gulasz z indykiem - składniki:

  • 150 g fasolki szparagowej mrożonej 
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 70 g mięsa z piersi indyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 80 g pieczarek uprawnych świeżych
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 szczypta soli białej
  • 50 g szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 115 g batatów

Warzywny gulasz z indykiem - sposób przygotowania:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w mieszance soku z cytryny, oliwy (5 ml) oraz tymianku. Warzywa poza fasolką myjemy. Batata kroimy w niedużą kostkę. Drugą połowę oliwy (5 ml) rozgrzewamy na głębokiej patelni. Dodajemy batata, podlewamy połową bulionu i dusimy, aż zmięknie. Dodajemy mięso, pieczarki, fasolkę oraz resztę bulionu i zioła. Dusimy pod przykryciem, gotując na niedużym gazie, 20-25 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.