Słodkie, pomarańczowe ziemniaki, czyli bataty, są dużo rzadziej używane w polskiej kuchni niż ich tradycyjna, żółta odmiana. Zawierają jednak dużo więcej wartości odżywczych i mają lepszy wpływ na nasze zdrowie. Zwane również patatami, pochodzą z Ameryki Środkowej i mają aż 400 różnych odmian różniących się kolorem skórki oraz miąższu. Słodkie ziemniaki zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo i jod. Znajdziemy w nich także niewielkie ilości: manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bataty zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
Wartości odżywcze: kalorie – 355; białko – 22,97 g; tłuszcze – 12,27 g; węglowodany – 42,75 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 35-50 minut
Warzywny gulasz z indykiem - składniki:
- 150 g fasolki szparagowej mrożonej
- 100 ml bulionu warzywnego
- 70 g mięsa z piersi indyka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 80 g pieczarek uprawnych świeżych
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 szczypta soli białej
- 50 g szpinaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 115 g batatów
Warzywny gulasz z indykiem - sposób przygotowania:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w mieszance soku z cytryny, oliwy (5 ml) oraz tymianku. Warzywa poza fasolką myjemy. Batata kroimy w niedużą kostkę. Drugą połowę oliwy (5 ml) rozgrzewamy na głębokiej patelni. Dodajemy batata, podlewamy połową bulionu i dusimy, aż zmięknie. Dodajemy mięso, pieczarki, fasolkę oraz resztę bulionu i zioła. Dusimy pod przykryciem, gotując na niedużym gazie, 20-25 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.