Dlaczego warto jeść owsiankę na śniadanie? Jej regularne spożywanie może dobrze wpłynąć na stan naszego zdrowia. Płatki owsiane jako jedyny produkt spożywczy zawierają aż ponad 20 awentramidów - unikatowych przeciwutleniaczy rozszerzających naczynia krwionośne i poprawiających przez to przepływ krwi. Warto włączyć je do diety chociażby ze względu na to, ale nie tylko - dzięki temu, że płatki owsiane pęcznieją w żołądku, pomagają zachować sytość na dłużej, a przy tym wysoka zawartość błonnika przyspiesza przemianę materii i poprawia trawienie. Jeżeli mleko krowie z przepisu zamienimy na napój roślinny lub wodę, to owsianka będzie wegańska.

Wartości odżywcze: kalorie – 402 kcal; białko – 15,3 g; tłuszcze – 15,03 g; węglowodany – 55,08 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 10-15 minut

Ciepła owsianka ze śliwkami - składniki:

  • 15 g migdałów
  • 200 ml mleka 2% tłuszczu
  • 40 g płatków owsianych
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • 110 g śliwek

Ciepła owsianka ze śliwkami - sposób przygotowania:

Płatki wsypujemy do ciepłego mleka. Dodajemy cynamon i mieszamy, lekko podgrzewając, aż płatki wchłoną większość płynu. Przekładamy do miseczki. W tym samym rondelku dusimy pokrojone śliwki, podlewając je odrobiną wody. Gdy będą miękkie przekładamy do owsianki. Dodajemy orzechy.