Feta to nazwa sera powstającego w Grecji z mleka owiec i kóz, dojrzewającego w odpowiednich warunkach. Jest on wytwarzany poprzez zmieszanie mleka owczego i mleka koziego w proporcji 80% do 20% lub 70% do 30%. Później następuje długa konserwacja sera w solance, która trwa średnio od dwóch do trzech miesięcy. Ser feta jest biały, a w konsystencji zaś dość spójny i lekko ziarnisty, przez co łatwo ulega kruszeniu na małe kawałki. W smaku jest lekko kwaśny i charakteryzuje się mocnym aromatem, który jest łatwo rozpoznawalny i dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Feta doskonale smakuje ze słodkimi dodatkami - w tym przypadku figą i miodem.
Wartości odżywcze: kalorie – 515 kcal; białko – 14,33 g; tłuszcze – 12,36 g; węglowodany – 90,11 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 20-25 minut
Pieczona feta z figami - składniki:
- 70 g bagietki francuskiej
- 2 figi świeże
- 1 łyżka miodu pszczelego
- 50 g sera feta
Pieczona feta z figami - sposób przygotowania:
Ser układamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy go pokrojonymi figami i polewamy miodem*. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 15 minut. Podajemy z bagietką.
*miód można dodać też po wyjęciu sera z piekarnika.