Zapiekanka makaronowa to znana i lubiana potrawa, którą można zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. Wspaniale smakuje od razu po zrobieniu, ale też odgrzana następnego dnia. To dobry sposób na wykorzystanie makaronu pozostałego po innym daniu. Zapiekanka makaronowa z szynką jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przyrządzona według dzisiejszego przepisu dostarcza sporo białka, bo ponad 30 gramów. Dzięki dodatkowi śmietany pomidorowy sos jest wyjątkowo kremowy i doskonale podkreśla smak delikatnej szynki z indyka. Można do niej dodać również warzywa takie jak cukinia, papryka czy pomidory, a do sosu czosnek, by wzmocnić aromat.
Wartości odżywcze: kalorie – 401 kcal; białko – 30,5 g; tłuszcze – 16,76 g; węglowodany – 33,26 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 30-40 minut
Zapiekanka makaronowa z szynką - składniki:
- 27 g sera parmezan
- 50 g cebuli
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 30 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 łyżeczki liści pietruszki
- duża szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli białej
- 50 g śmietany 12% tłuszczu
- 60 g szynki z indyka
Zapiekanka makaronowa z szynką - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy na półtwardo. Przekładamy na spód naczynia żaroodpornego. Szynkę kroimy w niedużą kostkę, cebulę siekamy. Przekładamy do makaronu. Śmietankę mieszamy z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką lub ostrą papryką. Wylewamy na warstwę z szynką. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10 minut.