Quesadilla to wywodzące się z kuchni meksykańskiej danie, które składa się złożonych z placków tortilli przełożonych dodatkami i zapieczonych. Do środka można włożyć mięso - kurczaka, wołowinę lub wieprzowinę, najlepiej szarpane, a także dodatki takie jak papryka, czerwona cebula, awokado, pomidor, kukurydza, czarna lub czerwona fasola i obowiązkowo (jak sama nazwa wskazuje, bo z hiszpańskiego queso to ser) wybrany ser - cheddar lub mozzarellę. Czasem ta potrawa oparta na tortilli wzbogacana jest o aromatyczną kolendrę lub zieleninę, przykładowo rukolę. Quesadillę podajemy solo albo z salsą, guacamole czy kwaśną śmietaną.
Wartości odżywcze: kalorie – 392 kcal; białko – 32,18 g; tłuszcze – 12,44 g; węglowodany – 38,78 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 30-45 minut
Quesadilla z kurczakiem i warzywami - składniki:
- 60 g mięsa z piersi kurczaka
- 115 g papryki czerwonej
- 60 g pomidorów koktajlowych
- 20 g rukoli
- 60 g sera mozzarella light
- 1 tortilla pełnoziarnista (60g)
Quesadilla z kurczakiem i warzywami - sposób przygotowania:
Mięso obtaczamy w ulubionych przyprawach (np. pieprz, tymianek, słodka papryka) i pieczemy w żaroodpornym naczyniu. Wyjmujemy i rwiemy na włókna. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni z obu stron. Zdejmujemy, dodajemy mozarellę, pokrojone według uznania warzywa oraz kurczaka. Składamy na pół i podgrzewamy na patelni aż ser się rozpuści.