Laksa to zupa popularna głównie w Azji Południowo-Wschodniej: Malezji i Singapurze, a także w Australii. Tradycyjnie przygotowywana jest na czerwonej paście curry i mleczku kokosowym, jednak może mieć różne dodatki: krewetki, kurczaka, kalmary, kawałki ryby, plastry ciasta rybnego, tofu, kapusta chińska pak-choy, kiełki fasoli mung, mielony susz krewetkowy czy w ostrzejszych wersjach pasta chili sambal. Dzisiejszy przepis zawiera dorsza - jest on dobrą alternatywą dla mięsa i jest bogaty w zdrowe białka, a ponadto zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, witaminy D i witaminy E.

Wartości odżywcze: kalorie – 402 kcal; białko – 22,87 g; tłuszcze – 12,56 g; węglowodany – 51,57 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-45 minut

Laksa z dorszem i papryką - składniki:

  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g dorsza świeżego
  • 10 g korzenia imbiru
  • 40 g makaronu ryżowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 10 g papryki chili
  • 115 g papryki czerwonej
  • 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego suszonego
  • pół łyżeczki nasion kolendry 
  • pół łyżeczki kurkumy mielonej
  • szczypta soli białej
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej surowej (2 g)

Laksa z dorszem i papryką - sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy, czosnek oraz posiekaną papryczkę, starty imbir oraz trawę cytrynową (opcjonalnie) dodajemy do garnka i podlewamy około 50 ml wody. Dusimy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wlewamy bulion, gotujemy około 3 minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę oraz rybę. Gotujemy kolejne 5-7 minut. W tym czasie makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron przekładamy do głębokiego talerza i zalewamy gorącą zupą.