Laksa to zupa popularna głównie w Azji Południowo-Wschodniej: Malezji i Singapurze, a także w Australii. Tradycyjnie przygotowywana jest na czerwonej paście curry i mleczku kokosowym, jednak może mieć różne dodatki: krewetki, kurczaka, kalmary, kawałki ryby, plastry ciasta rybnego, tofu, kapusta chińska pak-choy, kiełki fasoli mung, mielony susz krewetkowy czy w ostrzejszych wersjach pasta chili sambal. Dzisiejszy przepis zawiera dorsza - jest on dobrą alternatywą dla mięsa i jest bogaty w zdrowe białka, a ponadto zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, witaminy D i witaminy E.
Wartości odżywcze: kalorie – 402 kcal; białko – 22,87 g; tłuszcze – 12,56 g; węglowodany – 51,57 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 30-45 minut
Laksa z dorszem i papryką - składniki:
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 100 g dorsza świeżego
- 10 g korzenia imbiru
- 40 g makaronu ryżowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 10 g papryki chili
- 115 g papryki czerwonej
- 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego suszonego
- pół łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki kurkumy mielonej
- szczypta soli białej
- 1 źdźbło trawy cytrynowej surowej (2 g)
Laksa z dorszem i papryką - sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy, czosnek oraz posiekaną papryczkę, starty imbir oraz trawę cytrynową (opcjonalnie) dodajemy do garnka i podlewamy około 50 ml wody. Dusimy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wlewamy bulion, gotujemy około 3 minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę oraz rybę. Gotujemy kolejne 5-7 minut. W tym czasie makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron przekładamy do głębokiego talerza i zalewamy gorącą zupą.