Ten klasyczny francuski maślany rogalik z ciasta francuskiego jest jednym z symboli Francji - zapach wypiekanych croissantów i ich delikatne wnętrze schowane w chrupiącej, kruchej otoczce bez wątpienia reprezentują kunszt tamtejszych wypieków. Można go jeść nie tylko na słodko z dżemem, kremem czekoladowym do smarowania czy owocami, ale również w wytrawnej wersji - najczęstszymi dodatkami są rukola, roszponka, kozi ser, buraki, ser camembert czy ser żółty. Takiego croissanta przyrządzić można zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały pomysł nie tylko na szybkie, ale też smaczne i pożywne śniadanie, które z łatwością zapakujemy na wynos.
Wartości odżywcze: kalorie – 377 kcal; białko – 22,81 g; tłuszcze – 18,8 g; węglowodany – 30,49 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Croissant z szynką i serem camembert - składniki:
- 30 g sera camembert pełnotłustego
- 170 g pomidora
- 25 g roszponki
- 60 g szynki z indyka
- 50 g rogalika maślanego
Croissant z szynką i serem camembert - sposób przygotowania:
Niedużego rogalika kroimy wzdłuż. Dodajemy plastry szynki oraz sera. Wkładamy na 3-4 minuty do piekarnika, by ser lekko się rozpuścił (opcjonalnie). Dodajemy roszponkę do środka. Podajemy z pomidorem.