Ten klasyczny francuski maślany rogalik z ciasta francuskiego jest jednym z symboli Francji - zapach wypiekanych croissantów i ich delikatne wnętrze schowane w chrupiącej, kruchej otoczce bez wątpienia reprezentują kunszt tamtejszych wypieków. Można go jeść nie tylko na słodko z dżemem, kremem czekoladowym do smarowania czy owocami, ale również w wytrawnej wersji - najczęstszymi dodatkami są rukola, roszponka, kozi ser, buraki, ser camembert czy ser żółty. Takiego croissanta przyrządzić można zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały pomysł nie tylko na szybkie, ale też smaczne i pożywne śniadanie, które z łatwością zapakujemy na wynos.

Wartości odżywcze: kalorie – 377 kcal; białko – 22,81 g; tłuszcze – 18,8 g; węglowodany – 30,49 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-15 minut

Croissant z szynką i serem camembert - składniki:

  • 30 g sera camembert pełnotłustego
  • 170 g pomidora
  • 25 g roszponki
  • 60 g szynki z indyka 
  • 50 g rogalika maślanego

Croissant z szynką i serem camembert - sposób przygotowania:

Niedużego rogalika kroimy wzdłuż. Dodajemy plastry szynki oraz sera. Wkładamy na 3-4 minuty do piekarnika, by ser lekko się rozpuścił (opcjonalnie). Dodajemy roszponkę do środka. Podajemy z pomidorem.