Szynka parmeńska jest bardzo zdrowa - nie tylko ma obniżony poziom cholesterolu, ale też jest lekkostrawna oraz zawiera lecyny i izolecyny – aminokwasy wchodzące w cykl metaboliczny mięśni. Tradycyjna szynka parmeńska ma bardzo rygorystyczne zasady produkcji - nie tylko musi zostać wytworzona w regionie położonej na północy Włoch Parmy, ale też świnie do niej wykorzystywane powinny mieć określony wiek oraz wagę. To pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i konsystencji wędliny, którą owijamy figi. Dzięki dodatkowi mięsnemu i sera mozzarella danie to zawiera sporo białka, bo aż 25,5 gramów, jednocześnie nie dostarczając dużo tłuszczu, co sprawia, że jest to idealny element jadłospisu dla osób na diecie redukcyjnej oraz aktywnych fizycznie i dbających o linię. 

Wartości odżywcze: kalorie – 389 kcal; białko – 25,55 g; tłuszcze – 7,7 g; węglowodany – 57,4 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 15-20 minut

Figi pieczone z mozzarellą - składniki:

  • 50 g bagietki francuskiej
  • 2 figi świeże (140mg)
  • 65 g sera mozzarella light
  • 30 g szynki parmeńskiej

Figi pieczone z mozzarellą - sposób przygotowania:

Figi układamy w naczyniu żaroodpornym, uprzednio odcinając im ogonki i przecinając je na krzyż, tak by nie rozkroić ich do końca. Układamy w nich pokrojoną mozzarellę i zawijamy je delikatnie w szynkę parmeńską. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10 minut. Podajemy z grzankami z bagietki.