Wołowina duszona ze śliwkami to danie, które nawet podane w domu smakuje jak potrawa z najwykwintniejszych restauracji. Ten przepis, wykorzystujący sezonowe śliwki, zachwyci wyjątkowym smakiem. Polędwica przyrządzona według tego przepisu jest źródłem białka, a jednocześnie nie dostarcza dużej ilości tłuszczu. Duszenie pozwala na przyrządzenie mięsa bez utraty soczystości, dzięki czemu otrzymujemy miękką, rozpływającą się w ustach polędwicę, przesiąkniętą aromatem dodatków - rozmarynu, papryki czerwonej i śliwek. W zależności od preferencji polędwicę można przed duszeniem krótko podsmażyć na oliwie lub urozmaicić dodanie o cebulę czy marchewkę.

Wartości odżywcze: kalorie – 381 kcal; białko – 19,8 g; tłuszcze – 8,98 g; węglowodany – 59,29 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 30-45 minut

Wołowina duszona ze śliwkami - składniki:

  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • 115 g papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 110 g śliwek
  • 70 g polędwicy wołowej
  • 180 g ziemniaków

Wołowina duszona ze śliwkami - sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną w kostki wołowinę, przekrojone na pół śliwki, ziemniaki i pokrojoną w paski paprykę. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy rozmarynem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 25 minut.