Kiedy temperatura spada, chętniej spożywamy gorące, aromatyczne potrawy. Ciecierzyca w gęstym sosie pomidorowym stworzonym na koncentracie, pomidorach w puszce i mleczku kokosowym zaspokoi nasze pragnienie poczucia komfortu pochodzącego z jedzenia. Danie jest bardzo proste - jako przyprawy dodajemy jedynie sól, pieprz, pietruszkę oraz scalający wszystko swoją delikatną kwasowością sok z cytryny. Dzięki temu sos nie jest mdły, a idealnie zbalansowany pomiędzy słodyczą pomidorów a cierpkością cytrusów. Ciecierzycę w pomidorach można spożywać solo, ale będzie pasował do niej ryż, podpieczona bagietka czy indyjskie pieczywo naan.
Wartości odżywcze: kalorie – 354 kcal; białko – 12,98 g; tłuszcze – 13,89 g; węglowodany – 48,67 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska, wegetariańska
Czas przygotowania: 30-45 minut
Ciecierzyca w pomidorach - składniki:
- 30 g koncentratu pomidorowego 30%
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki liści pietruszki
- 200 g pomidorów w puszce
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli białej
- 100 g ciecierzycy bez zalewy z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
Ciecierzyca w pomidorach - sposób przygotowania:
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy koncentrat. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Dusimy, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę oraz mleczko kokosowe. Mieszamy i dusimy jeszcze 5-7 minut. Przekładamy do głębokiego talerza i posypujemy posiekaną natką pietruszki.