Kiedy temperatura spada, chętniej spożywamy gorące, aromatyczne potrawy. Ciecierzyca w gęstym sosie pomidorowym stworzonym na koncentracie, pomidorach w puszce i mleczku kokosowym zaspokoi nasze pragnienie poczucia komfortu pochodzącego z jedzenia. Danie jest bardzo proste - jako przyprawy dodajemy jedynie sól, pieprz, pietruszkę oraz scalający wszystko swoją delikatną kwasowością sok z cytryny. Dzięki temu sos nie jest mdły, a idealnie zbalansowany pomiędzy słodyczą pomidorów a cierpkością cytrusów. Ciecierzycę w pomidorach można spożywać solo, ale będzie pasował do niej ryż, podpieczona bagietka czy indyjskie pieczywo naan. 

Wartości odżywcze: kalorie – 354 kcal; białko – 12,98 g; tłuszcze – 13,89 g; węglowodany – 48,67 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, wegetariańska

Czas przygotowania: 30-45 minut

Ciecierzyca w pomidorach - składniki:

  • 30 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki liści pietruszki
  • 200 g pomidorów w puszce
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli białej
  • 100 g ciecierzycy bez zalewy z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciecierzyca w pomidorach - sposób przygotowania:

Na patelnię wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy koncentrat. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Dusimy, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę oraz mleczko kokosowe. Mieszamy i dusimy jeszcze 5-7 minut. Przekładamy do głębokiego talerza i posypujemy posiekaną natką pietruszki.