Owsianka jest doskonałą opcją na śniadanie, jeżeli rano mamy ochotę na błyskawiczny, ciepły posiłek. Ta z dzisiejszego przepisu jest wyjątkowo kremowa dzięki dodatkowi ricotty. Gruszka powleczona miodem dodaje jej wyjątkowej słodyczy, tak kojarzącej nam się ze spadającymi liśćmi i jesienną aurą. Orzechy włoskie nie tylko dodają daniu chrupiącego akcentu, ale też wspomagają pracę naszego mózgu i uzupełniają dietę o wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy omega-3. Już 3 orzechy pozwalają na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na te składniki odżywcze. Miód wspiera nasz układ immunologiczny, zapobiegając stanom zapalnym i przeziębieniom.

Wartości odżywcze: kalorie – 394 kcal; białko – 11,46 g; tłuszcze – 14,54 g; węglowodany – 56,94 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-25 minut

Jesienna owsianka z miodową gruszką - składniki:

  • 10 g orzechów włoskich
  • 130 g gruszki
  • 12 g miodu pszczelego
  • 50 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
  • 30 g płatków owsianych
  • 50 g sera ricotta

Jesienna owsianka z miodową gruszką - sposób przygotowania:

Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy ricottę i mieszamy. Zostawiamy na kilka minut, aż płatki zmiękną. W tym czasie na suchą patelnię wylewamy około 80 ml wody wymieszanej z miodem. Gdy woda będzie ciepła, dodajemy pokrojoną gruszkę i smażymy, aż woda odparuje, a owoc będzie miękki. Przekładamy do miseczki z owsianką. Dodajemy posiekane orzechy.