Banh Mi jest wietnamskim spojrzeniem na bagietkę z dodatkami - sprowadzone przez Francuzów pieczywo urozmaicili o azjatyckie dodatki, takie jak piklowana marchew i rzodkiew daikon. W przypieczonej bagietce zamknięte jest mięso (tradycyjnie wołowina w różnych postaciach) lub smażone, złociste tofu, a do tego miks warzyw, ostry sos sriracha połączony z łagodnym majonezem podkręcający kontrastujące ze sobą smaki i chrupiące orzeszki ziemne, dodające wrażeń sensorycznych podczas jedzenia. Bogata w wiele aromatów kanapka Banh Mi uzupełniona może być o prażoną cebulę, kolendrę lub pietruszkę, omleta czy popularne w Azji sos sojowy i sos rybny. Nieważne, na jaką kompozycję się zdecydujesz - kanapka Banh Mi za każdym razem jest tak samo smaczna i zachwyca połączeniem puszystego pieczywa ze świeżymi warzywami i pikantnym dressingiem. 

Wartości odżywcze: kalorie – 413 kcal; białko – 18,68 g; tłuszcze – 14,27 g; węglowodany – 54,27 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-20 minut

Ciabatta à la Banh Mi - składniki:

  • 1 ciabatta (80 g)
  • 15 g majonezu
  • 45 g marchwi
  • 2 łyżeczki liści pietruszki
  • 60 g szynki z indyka
  • 10 g sosu sriracha 

Ciabatta à la Banh Mi - sposób przygotowania:

Bułkę kroimy wzdłuż i podpiekamy ją na suchej patelni. Smarujemy majonezem i sosem sriracha. Dodajemy wędlinę i paski marchewki. Posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.