Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu brukselki nie będzie ona gorzka, co zazwyczaj przeszkadza tym, którym ona nie smakuje. Przyrządzając sos na bazie śmietany, sprawiamy, że danie jest niezwykle kremowe.
Wartości odżywcze: kalorie – 449 kcal; białko – 21,73 g; tłuszcze – 20,66 g; węglowodany – 48,69 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 35-45 minut
Kremowy makaron z brukselką - składniki:
- 16 g sera parmezan
- 136 g brukselki
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 40 g makaronu pełnoziarnistego, spaghetti
- pół łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka pieprzu czarnego
- łyżeczka soli białej
- 50 g śmietany, 18% tłuszczu
- 2 łyżki soku z cytryny
Kremowy makaron z brukselką - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Cebulę i czosnek siekamy. Brukselkę myjemy i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią, dodajemy brukselkę i podsmażamy do momentu, aż zmięknie (można podlewać odrobiną wody, żeby nie przywierała). Kiedy brukselka będzie gotowa, dodajemy śmietanę oraz ugotowany, odcedzony makaron. Doprawiamy parmezanem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.