Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu brukselki nie będzie ona gorzka, co zazwyczaj przeszkadza tym, którym ona nie smakuje. Przyrządzając sos na bazie śmietany, sprawiamy, że danie jest niezwykle kremowe. 

Wartości odżywcze: kalorie – 449 kcal; białko – 21,73 g; tłuszcze – 20,66 g; węglowodany – 48,69 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 35-45 minut

Kremowy makaron z brukselką - składniki:

  • 16 g sera parmezan
  • 136 g brukselki
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g makaronu pełnoziarnistego, spaghetti
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • łyżeczka soli białej
  • 50 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Kremowy makaron z brukselką - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Cebulę i czosnek siekamy. Brukselkę myjemy i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią, dodajemy brukselkę i podsmażamy do momentu, aż zmięknie (można podlewać odrobiną wody, żeby nie przywierała). Kiedy brukselka będzie gotowa, dodajemy śmietanę oraz ugotowany, odcedzony makaron. Doprawiamy parmezanem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.