Udka z kurczaka to bardzo popularne danie obiadowe - dostarczają one podobną ilość białka co piersi, jednak są dużo bardziej soczyste. Pieczony kurczak z warzywami syci i dostarcza naszym organizmom dużo białka. Dzięki dodatkowi masła i soku z cytryny mięso z ud kurczaka jest wyjątkowo delikatne, a osnute czosnkiem, pieprzem i solą warzywa doskonale komponują się z tak przygotowanym drobiem. Dzięki temu, że wszystkie składniki przygotowujemy i pieczemy ze sobą w jednym naczyniu, oszczędzamy czas - wystarczy wrzucić produkty do piekarnika, wyciągnąć po trzydziestu minutach i szybki, zdrowy obiad gotowy.
Wartości odżywcze: kalorie – 401 kcal; białko – 22,65 g; tłuszcze – 14,7 g; węglowodany – 47,9 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 40-50 minut
Maślany kurczak duszony z warzywami - składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 90 g marchwi
- szczypta pieprzu
- szczypta soli białej
- 180 g ziemniaków
- 10 g masła
- 100 g mięsa z ud kurczaka, bez skóry
- 2 łyżki soku z cytryny
Maślany kurczak duszony z warzywami - sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym układamy umyte wcześniej mięso kurczaka oraz umyte i pokrojone według upodobań warzywa. Dodajemy przyprawy, czosnek i masło. Tak przygotowane danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 minut.