Prosta i szybka w przygotowaniu, ale wyjątkowo wdzięczna, jeżeli chodzi o walory smakowe - oto polędwica wołowa w sosie pomarańczowym podana z pieczonymi burakami oraz kaszą gryczaną. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako codzienny obiad, ale również jako danie podawane na kolację wydaną na specjalną okazję. Mięso wołowe jest źródłem kreatyny i żelaza, a także białka - polędwica zawiera go około 20,5 g na 100 gramów, a przy tym zaledwie 3,5 g tłuszczu. Ten chudy rodzaj mięsa wołowego warto wprowadzić do swojego jadłospisu, szczególnie jeżeli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Polędwica wołowa dostarcza również organizmowi kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych.
Wartości odżywcze: kalorie – 437 kcal; białko – 28,07 g; tłuszcze – 15,07 g; węglowodany – 50,49 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 35-50 minut
Wołowina w sosie pomarańczowym - składniki:
- 105 g buraków
- 40 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g pomarańczy
- szczypta pieprzu czarnego
- 100 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki soku z cytryny
Wołowina w sosie pomarańczowym - sposób przygotowania:
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą, wyciskamy na nie sok z pomarańczy, cytryny oraz dokładamy skórki do naczynia, by aromat przeszedł na mięso w trakcie pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25-30 min. Równocześnie pieczemy buraki. Możemy je dodać do naczynia żaroodpornego. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną.