Prosta i szybka w przygotowaniu, ale wyjątkowo wdzięczna, jeżeli chodzi o walory smakowe - oto polędwica wołowa w sosie pomarańczowym podana z pieczonymi burakami oraz kaszą gryczaną. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako codzienny obiad, ale również jako danie podawane na kolację wydaną na specjalną okazję. Mięso wołowe jest źródłem kreatyny i żelaza, a także białka - polędwica zawiera go około 20,5 g na 100 gramów, a przy tym zaledwie 3,5 g tłuszczu. Ten chudy rodzaj mięsa wołowego warto wprowadzić do swojego jadłospisu, szczególnie jeżeli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Polędwica wołowa dostarcza również organizmowi kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych.

Wartości odżywcze: kalorie – 437 kcal; białko – 28,07 g; tłuszcze – 15,07 g; węglowodany – 50,49 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 35-50 minut

Wołowina w sosie pomarańczowym - składniki:

  • 105 g buraków
  • 40 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g pomarańczy
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 100 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wołowina w sosie pomarańczowym - sposób przygotowania:

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą, wyciskamy na nie sok z pomarańczy, cytryny oraz dokładamy skórki do naczynia, by aromat przeszedł na mięso w trakcie pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25-30 min. Równocześnie pieczemy buraki. Możemy je dodać do naczynia żaroodpornego. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną.