Klasyczne risotto wywodzi się z Włoch i, jak nazwa wskazuje, jest to danie opierające się na ryżu. Risotto ma bardzo dużo odmian i wariantów, jest potrawą prostą w przygotowaniu, ale też bardzo charakterystyczną oraz kremową. Dzięki przedłużonemu gotowaniu w bulionie oraz dodatkach ryż nasiąka płynem oraz aromatami i staje się bardzo miękki i wyrazisty w smaku. Zazwyczaj risotto składa się z kilku wysokiej jakości składników, co jest typowe w kuchni włoskiej - dzięki temu mamy możliwość skupienia się na walorach smakowych każdego produktu z osobna. Obecna w tym daniu brukselka jest źródłem wielu witamin oraz minerałów, a także cennych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym i eliminującym z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki.
Wartości odżywcze: kalorie – 433 kcal; białko – 20,23 g; tłuszcze – 16,9 g; węglowodany – 53,98 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 30-45 minut
Risotto z brukselką i boczkiem - składniki:
- 18 g sera parmezan
- 84 g brukselki
- 250 ml bulionu warzywnego
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 90 g marchwi
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 40 g ryżu do risotto, arborio
- 20 g boczku wędzonego bez kości
Risotto z brukselką i boczkiem - sposób przygotowania:
Brukselkę myjemy, oczyszczamy i gotujemy al dente. Odcedzamy i kroimy na połówki. Marchew kroimy w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony boczek. Chwilę podduszamy.
Dodajemy ryż oraz pieprz. Mieszamy i dodajemy połowę bulionu. Dusimy na małym gazie do momentu wchłonięcia całego płynu. Dodajemy marchewkę, brukselkę oraz resztę bulionu. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Kiedy cały płyn zostanie wchłonięty, a warzywa będą miękkie, dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy i wyłączamy palnik, a przykryte naczynie zostawiamy na 3-4 minuty, by risotto odpoczęło. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.