Szybkie danie, składające się z niewielu składników - chrupiący kalafior z ziemniakami z piekarnika, podany z pikantnym dipem. Warzywa wystarczy pokrojone i pokryte marynatą wrzucić do piekarnika, a w tym czasie przygotować dip. Posiłek niskokaloryczny, ale sycący i rozgrzewający, idealny na jesienne wieczory. Ci, którzy lubią ostrzejszy akcent, do marynaty mogą dodać łyżkę sosu sriracha, który doskonale podkręci dość łagodny smak kalafiora. Jeżeli chcesz, aby danie było wegańskie - użyj roślinnego zamiennika jogurtu albo wegańskiego majonezu, przygotowując dip. 

Wartości odżywcze: kalorie – 395 kcal; białko – 13,54 g; tłuszcze – 12,91 g; węglowodany – 59,59 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 25-35 minut

Pieczony kalafior z dipem - składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego, 2% tłuszczu
  • 150 g kalafiora
  • 15 g ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 180 g ziemniaków
  • 3 łyżeczki koperku świeżego
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Pieczony kalafior z dipem - sposób przygotowania:

Kalafior dzielimy na różyczki. Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy sos: mieszamy razem keczup, sos sojowy, sriracha (opcjonalnie) oraz 2 łyżki wody. Polewamy nim kalafiora i dokładnie mieszamy. Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut. W tym czasie jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz pieprzem. Dip podajemy z warzywami.