Tahini to kremowa pasta przygotowywana z nasion jasnego sezamu, pochodząca z kuchni Bliskiego Wschodu, używana również w krajach basenu Morza Śródziemnego. To sezamowy odpowiednik masła orzechowego. Można ją z łatwością przygotować samemu, blendując delikatnie podprażone ziarna sezamu (wybierz łuskane, aby uniknąć goryczkowego posmaku) na gładką masę. Nie jest do tego potrzebna nawet oliwa z oliwek ani żaden inny tłuszcz, nie dodaje się też zazwyczaj żadnych przypraw. Tahini jest obowiązkowym składnikiem hummusu, ale z powodzeniem można ją też wykorzystać do słodkich dań. W połączeniu z figami i migdałami tworzy słodki, orzechowo-sezamowy dodatek do płatków owsianych, które mają w sobie korzenną nutę dzięki szczypcie cynamonu.
Wartości odżywcze: kalorie – 434 kcal; białko – 16,19 g; tłuszcze – 20,19 g; węglowodany – 52,42 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 10-15 minut
Owsianka z figą i tahini - składniki:
- 70 g fig świeżych
- 150 g jogurtu naturalnego, 2% tłuszczu
- 20 g masła sezamowego - tahini
- 10 g migdałów
- 30 g płatków owsianych
- pół łyżeczki cynamonu mielonego
Owsianka z figą i tahini - sposób przygotowania:
Płatki owsiane mieszamy z cynamonem i zalewamy jogurtem. Zostawiamy na kilka minut, aż zmiękną. Po tym czasie dodajemy pokrojoną figę, migdały i tahini.