To wyjątkowo proste, wegetariańskie danie jest kwintesencją tego, za co kochamy kuchnię włoską, czyli maksymalnego podkreślenia smaku każdego składnika w potrawie. Delikatna, mleczna mozzarella doskonale komponuje się ze świeżymi, słodkawymi pomidorkami koktajlowymi, a bazylia i czosnek nadają daniu niesamowitego aromatu. Wybór klasycznych przypraw - pieprzu i soli - oraz fakt, że wszystko podsmażone jest na odrobinie oliwy, sprawia, że zachowujemy włoską prostotę i skupiamy się wyłącznie na walorach smakowych poszczególnych produktów. Gotowy makaron z mozzarellą i bazylią można dodatkowo posypać odrobiną startego parmezanu lub posiekanej pietruszki.
Wartości odżywcze: kalorie – 385 kcal; białko – 28,66 g; tłuszcze – 16,66 g; węglowodany – 31,14 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 15-20 minut
Makaron rurki z mozzarellą i bazylią - składniki:
- 2 garście świeżej bazylii
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 30 g makaronu pełnoziarnistego, rurki
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 100 g pomidorów koktajlowych
- szczypta pieprzu czarnego
- 125 g mini mozzarelli
- szczypta soli białej
Makaron rurki z mozzarellą i bazylią - sposób przygotowania:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przekrojone na połówki pomidorki.
Przyprawić pieprzem i solą. Dodać ugotowany makaron i kulki mozzarelli. Gdy ser lekko się rozpuści, przełożyć do miseczki i posypać bazylią.