Ile razy słyszałaś, żeby nie jeść jajek, ponieważ zawierają dużo „złego cholesterolu"? Cóż, większość współczesnych badań nie potwierdza rozpowszechnionego wcześniej mitu, jakoby jajka miały zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych czy udaru. Wręcz przeciwnie - ich spożycie jest zalecane. Zawierają dużo białka (około 6,5 g na średniej wielkości jajko), a samo żółtko jest źródłem beta-karotenu oraz luteiny. Składniki te chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Jajka zawierają też witaminy A, E, D i K, a także witaminy z grupy B. Spożycie trzech lub więcej jajek tygodniowo sprzyja zdrowiu oraz może być pomocne w poprawie jakości diety, ponieważ dostarczają one naszemu organizmowi wiele składników odżywczych.
Wartości odżywcze: kalorie – 475 kcal; białko – 27,61 g; tłuszcze – 20,69 g; węglowodany – 49,45 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Jajecznica z wędliną i pomidorem - składniki:
- 2 jaja kurze
- 50 g cebuli
- 170 g pomidora
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli białej
- 45 g szynki z indyka
- 10 g masła
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego z żyta
Jajecznica z wędliną i pomidorem - sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w pióra, pomidora w kostkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy jajka, sól i pieprz. Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Podajemy z pieczywem.