Ile razy słyszałaś, żeby nie jeść jajek, ponieważ zawierają dużo „złego cholesterolu"? Cóż, większość współczesnych badań nie potwierdza rozpowszechnionego wcześniej mitu, jakoby jajka miały zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych czy udaru. Wręcz przeciwnie - ich spożycie jest zalecane. Zawierają dużo białka (około 6,5 g na średniej wielkości jajko), a samo żółtko jest źródłem beta-karotenu oraz luteiny. Składniki te chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Jajka zawierają też witaminy A, E, D i K, a także witaminy z grupy B. Spożycie trzech lub więcej jajek tygodniowo sprzyja zdrowiu oraz może być pomocne w poprawie jakości diety, ponieważ dostarczają one naszemu organizmowi wiele składników odżywczych.

Wartości odżywcze: kalorie – 475 kcal; białko – 27,61 g; tłuszcze – 20,69 g; węglowodany – 49,45 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 10-15 minut

Jajecznica z wędliną i pomidorem - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 50 g cebuli
  • 170 g pomidora
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli białej
  • 45 g szynki z indyka
  • 10 g masła
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego z żyta

Jajecznica z wędliną i pomidorem - sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w pióra, pomidora w kostkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy jajka, sól i pieprz. Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Podajemy z pieczywem.