Mimo że korzenny łosoś to nie pierwsza rzecz, która przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o jesiennych potrawach, to tego przepisu zdecydowanie warto spróbować - w końcu cytrusy wybornie komponują się z rybami, a łososia na co dzień skrapiamy sokiem z cytryny. Słodko-kwaśny pomarańczowy sos z ostrą nutką imbiru to gwóźdź programu sam w sobie, aczkolwiek ten wyjątkowy duet doskonale wydobywa smak ryby. W połączeniu z brązowym ryżem, podany w akompaniamencie rukoli i pomidorków koktajlowych łosoś naprawdę robi wrażenie i na długo zapisze się w pamięci.
Wartości odżywcze: kalorie – 390 kcal; białko – 24 g; tłuszcze – 14,86 g; węglowodany – 42,71 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-35 minut
Łosoś w sosie imbirowo-pomarańczowym - składniki:
- 15 g surowego korzenia imbiru
- 100 g łososia świeżego
- 100 g pomarańczy
- 100 g pomidorów koktajlowych
- pół łyżeczki papryki w proszku
- 20 g rukoli
- 30 g ryżu brązowego
Łosoś w sosie imbirowo-pomarańczowym - sposób przygotowania:
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Pomarańczę obieramy i kroimy w cząstki. Dusimy je w rondelku z nieprzywierającym dnem, aż powstanie gęsty sos. Przyprawiamy go ostrą papryką. W tym czasie łososia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 8-10 minut. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Upieczoną rybę przekładamy na talerz, polewamy sosem. Podajemy z ryżem oraz pomidorkami. Posypujemy rukolą.