Połączenie aromatycznych śliwek (można je dodatkowo posypać cynamonem, tak aby były bardziej korzenne w smaku) z gorzką czekoladą, która rozpłynie się na ich gorącej powierzchni, i chrupiącymi orzechami włoskimi pozwoli Ci na doznanie niezwykłych wrażeń smakowych w tak prostym i szybkim posiłku. Dodatkowo jego część możesz przygotować dzień wcześniej tak aby przygotowanie go rano było jeszcze prostsze - wymieszaj jogurt z płatkami i przechowuj w lodówce. Dzięki temu wystarczy jedynie posypać go dodatkami przed jedzeniem. To śniadanie jest niemalże deserem, a w dodatku jest zdrowe - zarówno owoce, jak i orzechy, jogurt naturalny oraz czekolada gorzka obecne w tym przepisie dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych.

Wartości odżywcze: kalorie – 416 kcal; białko – 24,99 g; tłuszcze – 13,9 g; węglowodany – 49,66 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-20 minut

Jogurt z pieczonymi śliwkami - składniki:

  • 10 g orzechów włoskich
  • 10 g czekolady gorzkiej
  • 40 g płatków owsianych
  • 110 g śliwek
  • 150 g jogurtu naturalnego - skyr

Jogurt z pieczonymi śliwkami - sposób przygotowania:

Śliwki kroimy na ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Możemy je także poddusić na suchej patelni.
Do miseczki przekładamy jogurt, płatki owsiane, posiekane orzechy oraz czekoladę. Dodajemy upieczone śliwki.