Obok jajecznicy i owsianki największy śniadaniowy klasyk - prosta, tradycyjna kanapka, na którą składa się zaledwie kilka składników: pieczywo, masło, szynka, pomidor i ogórek kiszony. Można ją urozmaicić dowolnym sosem, zabrać w dłoń, wychodząc z domu, spakować na później czy stostować dla chrupkości, ale jedno jest pewne - nigdy się nie znudzi. Przyrządzana przez nasze mamy, a wcześniej przez babcie, prosta kanapka przypomina o śniadaniówce w szkolnym plecaku i rodzinnych posiłkach oraz leniwych porankach przy kawie. Dodając do naszej kanapki dowolną kiszonkę - w tym przypadku kiszonego ogórka - zwiększamy jej walory odżywcze. Kiszonki są naturalnymi probiotykami, a sam proces fermentacji sprawia, że żywność staje się bardziej lekkostrawna, jednocześnie podnosząc jej wartość odżywczą o obecność dodatkowych witamin i minerałów.
Wartości odżywcze: kalorie – 400 kcal; białko – 20,16 g; tłuszcze – 11,2 g; węglowodany – 58,95 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 5 minut
Klasyczna kanapka w 5 minut - składniki:
- 1 bułka grahamka
- 170 g pomidorów
- 60 g szynki z indyka
- 10 g masła ekstra
- 60 g ogórków kiszonych
Klasyczna kanapka w 5 minut - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy masłem i wykładamy wędlinę. Dodajemy pokrojonego ogórka oraz pomidora.