Obok jajecznicy i owsianki największy śniadaniowy klasyk - prosta, tradycyjna kanapka, na którą składa się zaledwie kilka składników: pieczywo, masło, szynka, pomidor i ogórek kiszony. Można ją urozmaicić dowolnym sosem, zabrać w dłoń, wychodząc z domu, spakować na później czy stostować dla chrupkości, ale jedno jest pewne - nigdy się nie znudzi. Przyrządzana przez nasze mamy, a wcześniej przez babcie, prosta kanapka przypomina o śniadaniówce w szkolnym plecaku i rodzinnych posiłkach oraz leniwych porankach przy kawie. Dodając do naszej kanapki dowolną kiszonkę - w tym przypadku kiszonego ogórka - zwiększamy jej walory odżywcze. Kiszonki są naturalnymi probiotykami, a sam proces fermentacji sprawia, że żywność staje się bardziej lekkostrawna, jednocześnie podnosząc jej wartość odżywczą o obecność dodatkowych witamin i minerałów.

Wartości odżywcze: kalorie – 400 kcal; białko – 20,16 g; tłuszcze – 11,2 g; węglowodany – 58,95 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 5 minut

Klasyczna kanapka w 5 minut - składniki:

  • 1 bułka grahamka
  • 170 g pomidorów 
  • 60 g szynki z indyka
  • 10 g masła ekstra
  • 60 g ogórków kiszonych

Klasyczna kanapka w 5 minut - sposób przygotowania:

Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy masłem i wykładamy wędlinę. Dodajemy pokrojonego ogórka oraz pomidora.