Czy jest coś bardziej rozgrzewającego podczas chłodnej pogody niż sycące danie na bazie makaronu osnute serowym sosem? Ta włoska wersja mac and cheese broni się sama - po spróbowaniu z pewnością nieraz do niej wrócisz, ponieważ to danie szybko staje się comfort foodem, otulającym swoim smakiem. To danie ma również wartości odżywcze cenne dla naszego organizmu. Suszone pomidory zawierają dużo likopenu, który jest przeciwutleniaczem o cennych właściwościach - neutralizuje on wolne rodniki, zapobiega stanom zapalnym w obrębie naczyń krwionośnych oraz normalizuje ciśnienie i obniża stężenie „złego" cholesterolu we krwi, co przekłada się na zapobieganie miażdżycy, zawałowi serca i udarowi.

Wartości odżywcze: kalorie – 383 kcal; białko – 20,97 g; tłuszcze – 18,34 g; węglowodany – 35,57 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 25-30 minut

Makaron z serem camembert - składniki:

  • 60 g sera camembert
  • 40 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 
  • 2 łyżeczki liści pietruszki
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli białej
  • 28 g pomidorów suszonych w oleju 

Makaron z serem camembert - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. Przekładamy go na patelnię, lekko podlewamy wodą. Dodajemy pokrojony ser, suszone pomidory oraz przyprawy. Podduszamy, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby podlewamy wodą z gotowania makaronu. Całość posypujemy posiekaną natką.