Pożywna i bardzo sycąca sałatka idealna zarówno na drugie śniadanie, jak i na obiad (świetnie komponować się będzie z piersią z kurczaka czy indyka) oraz kolację. Kalafior znany jest jako warzywo mające „ujemne kalorie" - w 100 gramach zawiera ich zaledwie 25, co oznacza, że można go zjeść dużo objętościowo, jednocześnie przyjmując bardzo mało wartości energetycznej - dla osób na diecie odchudzającej oznacza to większe porcje i uczucie sytości na dłużej. Ponadto jest on źródłem wspomagającego trawienie błonnika pokarmowego oraz składników odżywczych takich jak żelazo, potas, wapń, magnez i cynk. W połączeniu z jajkami zawierającymi wiele witamin i foliany oraz pełnej aminokwasów komosy ryżowej to zdrowa i szybka propozycja na pyszny posiłek.
Wartości odżywcze: kalorie – 371 kcal; białko – 21,43 g; tłuszcze – 17,06 g; węglowodany – 35,33 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 20-30 minut
Sałatka z kalafiora, jajek i pomidorów - składniki:
- 2 jaja kurze
- 1 ząbek czosnku
- 150 g kalafiora
- pół łyżki oleju lnianego
- 100 g pomidorów koktajlowych
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli białej
- 30 g komosy ryżowej (Quinoa)
- 3 łyżeczki kopru świeżego
- 2 łyżki soku z cytryny
Sałatka z kalafiora, jajek i pomidorów - sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy, aż będzie al dente. Studzimy w zimnej wodzie. Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone na ćwiartki jajka, przekrojone na połówki pomidorki i ugotowanego kalafiora.
Posypujemy posiekanym koperkiem. Przygotowujemy dressing: olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.