Pożywna i bardzo sycąca sałatka idealna zarówno na drugie śniadanie, jak i na obiad (świetnie komponować się będzie z piersią z kurczaka czy indyka) oraz kolację. Kalafior znany jest jako warzywo mające „ujemne kalorie" - w 100 gramach zawiera ich zaledwie 25, co oznacza, że można go zjeść dużo objętościowo, jednocześnie przyjmując bardzo mało wartości energetycznej - dla osób na diecie odchudzającej oznacza to większe porcje i uczucie sytości na dłużej. Ponadto jest on źródłem wspomagającego trawienie błonnika pokarmowego oraz składników odżywczych takich jak żelazo, potas, wapń, magnez i cynk. W połączeniu z jajkami zawierającymi wiele witamin i foliany oraz pełnej aminokwasów komosy ryżowej to zdrowa i szybka propozycja na pyszny posiłek.

Wartości odżywcze: kalorie – 371 kcal; białko – 21,43 g; tłuszcze – 17,06 g; węglowodany – 35,33 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Sałatka z kalafiora, jajek i pomidorów - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g kalafiora
  • pół łyżki oleju lnianego
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli białej
  • 30 g komosy ryżowej (Quinoa)
  • 3 łyżeczki kopru świeżego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z kalafiora, jajek i pomidorów - sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy, aż będzie al dente. Studzimy w zimnej wodzie. Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone na ćwiartki jajka, przekrojone na połówki pomidorki i ugotowanego kalafiora.
Posypujemy posiekanym koperkiem. Przygotowujemy dressing: olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.