Warto spożywać ryby jak najczęściej nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale też wyjątkowe bogactwo wartości odżywczych. Łosoś jest źródłem wielu witamin i minerałów mających korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Z powodzeniem może być także spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej - łosoś atlantycki w 100 g zawiera zaledwie około 127 kalorii. W dodatku porcja o wielkości 100 gram całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Te natomiast mają silne działanie przeciwutleniające oraz znacząco przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego człowieka. Mięso łososia jest również źródłem witamin A, E, D oraz witamin z grupy B. W połączeniu z pieczonymi warzywami, łosoś to bardzo zdrowa opcja na obiad lub kolację.
Wartości odżywcze: kalorie – 487 kcal; białko – 21,17 g; tłuszcze – 23,07 g; węglowodany – 52,77 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 40-50 minut
Łosoś z pieczonymi warzywami - składniki:
- 50 g cebuli
- 70 g łososia świeżego
- 90 g marchwi
- pół łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu czarnego
- łyżeczka rozmarynu suszonego
- szczypta soli białej
- 180 g ziemniaków
- łyżka zielonego sosu pesto
Łosoś z pieczonymi warzywami - sposób przygotowania:
Łososia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pesto. Warzywa myjemy, kroimy wg upodobań i wykładamy na blaszkę obok ryby.
Skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 25 minut.
Pro tip: Żeby ryba nie była sucha, dodajmy ją do warzyw w połowie czasu. Wystarczy jej maksymalnie 10-12 minut.