Grzanki z... grzybami? Brzmi dziwnie, ale boczniaki z dodatkiem papryki chili, czosnku i pietruszki smakują naprawdę pysznie w połączeniu z ciepłą, chrupiącą bagietką. To doskonały pomysł nie tylko na drugie śniadanie, ale również na przekąskę czy śniadanie - na przykład w połączeniu z jajkiem sadzonym. Niskokaloryczne boczniaki często wykorzystywane są jako zamiennik mięsa - tak przyrządzone grzyby możemy również zawinąć w tortillę czy opanierować i upiec w piekarniku.
Wartości odżywcze: kalorie – 367 kcal; białko – 12,16 g; tłuszcze – 11,89 g; węglowodany – 56,23 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Czas przygotowania: 25-35 minut
Smażone boczniaki na ostro - składniki:
- 70 g bagietki francuskiej
- 150 g boczniaków ostrygowatych, surowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 g papryki chili
- 2 łyżeczki liści pietruszki
Smażone boczniaki na ostro - sposób przygotowania:
Boczniaki dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz grzyby. Dusimy na niedużym płomieniu, aż boczniaki zmiękną. W tym czasie na drugiej, suchej patelni przygotowujemy grzanki z pokrojonej bagietki. Gdy grzyby zmiękną, przekładamy je na talerzyk i skrapiamy lekko octem balsamicznym. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy z grzankami.