Żółta pasta curry jest pikantna i wyraźna w smaku - opiera się na czerwonych papryczkach chili, które stanowią około 20% jej składu. Towarzyszą im składniki, takie jak czosnek, trawa cytrynowa, galangal, sól, kurkuma, kumin, kolendra i szalotka. Dodaje się do niej również pieprz, imbir i skórkę z cytryny lub limonki. Wszystkie te elementy blenduje się z olejem na gładką masę, tworząc aromatyczną, orzeźwiającą pastę, którą przyprawić można wiele dań mięsnych oraz wegetariańskich. Przyprawa curry wywodzi się z Azji i stosowana była głównie w kuchniach Dalekiego Wschodu, jednak przeniknęła już do zachodnich przepisów. W tym konkretnym na grzybowe curry z ciecierzycą doskonale podkreśla smak boczniaków i pieczarek, a złagodzona jest pomidorami i mleczkiem kokosowym.
Wartości odżywcze: kalorie – 430 kcal; białko – 20,54 g; tłuszcze – 15,23 g; węglowodany – 61,46 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska, wegetariańska
Czas przygotowania: 35-50 minut
Grzybowe curry z ciecierzycą - składniki:
- 150 g boczniaków ostrygowatych, surowych
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml mleczka kokosowego
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki liści pietruszki
- 200 g pomidorów w puszce
- 100 g ciecierzycy bez zalewy z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g pieczarek surowych
- 1 łyżka żółtej pasty curry
Grzybowe curry z ciecierzycą - sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane cebulę i czosnek. Dusimy, mieszając. Dodajemy pastę curry i 50 ml wody. Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka i gotujemy, aż zmiękną. Po około 10 minutach dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę, pomidory z puszki oraz mleczko kokosowe. Dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.