Zapiekanka jest doskonałym obiadem dla zabieganych - wystarczy ułożyć ze sobą składniki w naczyniu, posypać je serem i wrzucić do piekarnika, a danie robi się samo. Ta jesienna zapiekanka, której bazą jest makaron, to ciekawy sposób na wykorzystanie dyni. Aromatyczno-gorzkawy smak szałwii doskonale kontrastuje z łagodnym serem mozzarella i słodkawą dynią, nadając daniu intensywny, balsamiczny, ziołowy zapach i całkowicie odmieniając charakter dania. Niektórzy mówią, że szałwia ma w sobie również eukaliptusowe i cytrusowe nuty. Dzięki dodaniu koncentratu pomidorowego danie przypomina klasyczny makaron z sosem. Używając wegańskiego zamiennika sera oraz roślinnego tłuszczu możemy sprawić, że danie stanie się wegańskie

Wartości odżywcze: kalorie – 414 kcal; białko – 24,01 g; tłuszcze – 15,2 g; węglowodany – 45,47 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 40-50 minut

Makaron zapiekany z dynią - składniki:

  • 120 g dyni
  • 60 g koncentratu pomidorowego 30% 
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego, rurki 
  • szczypta pieprzu czarnego
  • łyżeczka szałwii mielonej
  • 65 g sera mozzarella light
  • 10 g masła

Makaron zapiekany z dynią - sposób przygotowania:

Warto przygotować wcześniej puree z dyni.
Makaron gotujemy al dente. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Dodajemy masło.
Warstwowo nakładamy puree z dyni, koncentrat pomidorowy, następnie pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypujemy szałwią i pieprzem. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.