Zapiekanka jest doskonałym obiadem dla zabieganych - wystarczy ułożyć ze sobą składniki w naczyniu, posypać je serem i wrzucić do piekarnika, a danie robi się samo. Ta jesienna zapiekanka, której bazą jest makaron, to ciekawy sposób na wykorzystanie dyni. Aromatyczno-gorzkawy smak szałwii doskonale kontrastuje z łagodnym serem mozzarella i słodkawą dynią, nadając daniu intensywny, balsamiczny, ziołowy zapach i całkowicie odmieniając charakter dania. Niektórzy mówią, że szałwia ma w sobie również eukaliptusowe i cytrusowe nuty. Dzięki dodaniu koncentratu pomidorowego danie przypomina klasyczny makaron z sosem. Używając wegańskiego zamiennika sera oraz roślinnego tłuszczu możemy sprawić, że danie stanie się wegańskie
Wartości odżywcze: kalorie – 414 kcal; białko – 24,01 g; tłuszcze – 15,2 g; węglowodany – 45,47 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 40-50 minut
Makaron zapiekany z dynią - składniki:
- 120 g dyni
- 60 g koncentratu pomidorowego 30%
- 30 g makaronu pełnoziarnistego, rurki
- szczypta pieprzu czarnego
- łyżeczka szałwii mielonej
- 65 g sera mozzarella light
- 10 g masła
Makaron zapiekany z dynią - sposób przygotowania:
Warto przygotować wcześniej puree z dyni.
Makaron gotujemy al dente. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Dodajemy masło.
Warstwowo nakładamy puree z dyni, koncentrat pomidorowy, następnie pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypujemy szałwią i pieprzem. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.