Ciecierzyca to jedna z najchętniej spożywanych roślin strączkowych. Najbardziej znana odmiana – tabuli – ma duże kulki o jasnym, kremowym kolorze, które po ugotowaniu stają się miękkie. Charakteryzuje je orzechowy posmak i kremowa konsystencja. Ciecierzyca sprawdza się jako zamiennik mięsa i jaj – woda pozostała po ziarnach zamkniętych w słoiku lub puszce, nazywana aquafabą, wykorzystywana jest przez wegan zamiast jajek. Jest ona gęsta odżywczo i sycąca, a przy tym zawiera dużo białka oraz błonnika. Warto na ciecierzycę spojrzeć jak na produkt uniwersalny i wielofunkcyjny oraz wprowadzić ją do diety nie tylko jako bazę hummusu, ale też element śniadań, obiadów i kolacji.

Wartości odżywcze: kalorie – 384 kcal; białko – 17,97 g; tłuszcze – 15,1 g; węglowodany – 49,79 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, wegetariańska

Czas przygotowania: 30-45 minut

Zupa boczniakowa z ciecierzycą – składniki:

  • 150 g boczniaków ostrygowatych, surowych
  • 200 ml bulionu warzywnego 
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • szczypta soli
  • 100 g ciecierzycy bez zalewy z puszki
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Zupa boczniakowa z ciecierzycą – sposób przygotowania:

W szerokim garnku na 1 łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy starty czosnek. Często mieszając, podsmażamy ok. 3 minut. Dodajemy porządnie umyte i pokrojone na kawałeczki boczniaki oraz przyprawy. Mieszając, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ciecierzycę i mieszając, smażymy przez minutę.
Wlewamy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.