Ciecierzyca to jedna z najchętniej spożywanych roślin strączkowych. Najbardziej znana odmiana – tabuli – ma duże kulki o jasnym, kremowym kolorze, które po ugotowaniu stają się miękkie. Charakteryzuje je orzechowy posmak i kremowa konsystencja. Ciecierzyca sprawdza się jako zamiennik mięsa i jaj – woda pozostała po ziarnach zamkniętych w słoiku lub puszce, nazywana aquafabą, wykorzystywana jest przez wegan zamiast jajek. Jest ona gęsta odżywczo i sycąca, a przy tym zawiera dużo białka oraz błonnika. Warto na ciecierzycę spojrzeć jak na produkt uniwersalny i wielofunkcyjny oraz wprowadzić ją do diety nie tylko jako bazę hummusu, ale też element śniadań, obiadów i kolacji.
Wartości odżywcze: kalorie – 384 kcal; białko – 17,97 g; tłuszcze – 15,1 g; węglowodany – 49,79 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska, wegetariańska
Czas przygotowania: 30-45 minut
Zupa boczniakowa z ciecierzycą – składniki:
- 150 g boczniaków ostrygowatych, surowych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- szczypta soli
- 100 g ciecierzycy bez zalewy z puszki
- łyżeczka ziół prowansalskich
Zupa boczniakowa z ciecierzycą – sposób przygotowania:
W szerokim garnku na 1 łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy starty czosnek. Często mieszając, podsmażamy ok. 3 minut. Dodajemy porządnie umyte i pokrojone na kawałeczki boczniaki oraz przyprawy. Mieszając, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ciecierzycę i mieszając, smażymy przez minutę.
Wlewamy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.