Kluski śląskie wielu od razu kojarzą się z mięsem - w końcu zazwyczaj podawane są okraszone skwarkami albo słoniną, a ich najczęstsi towarzysze to rolada śląska lub udko z kurczaka i sos pieczeniowy, obowiązkowo z modrą kapustą. Kluski śląskie nie muszą jednak być tylko dodatkiem do dania mięsnego - można je potraktować jako główny element obiadu i podać solo z sosem czy surówką. Sos kurkowy przygotowany z poniższego przepisu jest delikatny, ale bardzo aromatyczny dzięki dodanym przyprawom - pietruszce, tymiankowi i estragonowi. Kluski śląskie do tego przepisu można oczywiście ugotować samemu lub wykorzystać te pozostałe po niedzielnym obiedzie, aby się nie zmarnowały.
Wartości odżywcze: kalorie – 331 kcal; białko – 7,18 g; tłuszcze – 14,14 g; węglowodany – 46,95 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 25-35 minut
Kluski śląskie w sosie kurkowym - składniki:
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g surowych kurek
- 2 łyżeczki pietruszki
- 2 g estragonu, suszonego
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 50 g śmietany 18% tłuszczu
- 100 g klusek śląskich
Kluski śląskie w sosie kurkowym - sposób przygotowania:
Kluski przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Grzyby dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Podduszamy je w garnku z dodatkiem około 50 ml wody. Dodajemy przyprawy i zioła. Gdy kurki zmiękną, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Ugotowane kluski śląskie polewamy przygotowanym sosem.