Kluski śląskie wielu od razu kojarzą się z mięsem - w końcu zazwyczaj podawane są okraszone skwarkami albo słoniną, a ich najczęstsi towarzysze to rolada śląska lub udko z kurczaka i sos pieczeniowy, obowiązkowo z modrą kapustą. Kluski śląskie nie muszą jednak być tylko dodatkiem do dania mięsnego - można je potraktować jako główny element obiadu i podać solo z sosem czy surówką. Sos kurkowy przygotowany z poniższego przepisu jest delikatny, ale bardzo aromatyczny dzięki dodanym przyprawom - pietruszce, tymiankowi i estragonowi. Kluski śląskie do tego przepisu można oczywiście ugotować samemu lub wykorzystać te pozostałe po niedzielnym obiedzie, aby się nie zmarnowały. 

Wartości odżywcze: kalorie – 331 kcal; białko – 7,18 g; tłuszcze – 14,14 g; węglowodany – 46,95 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 25-35 minut

Kluski śląskie w sosie kurkowym - składniki:

  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g surowych kurek
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • 2 g estragonu, suszonego 
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 50 g śmietany 18% tłuszczu
  • 100 g klusek śląskich

Kluski śląskie w sosie kurkowym - sposób przygotowania:

Kluski przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Grzyby dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Podduszamy je w garnku z dodatkiem około 50 ml wody. Dodajemy przyprawy i zioła. Gdy kurki zmiękną, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Ugotowane kluski śląskie polewamy przygotowanym sosem.