Krewetki należą do najchętniej spożywanych skorupiaków na świecie - są delikatne, lekko słodkawe w smaku, pasują do wielu dodatków, a ponadto zawierają aż 24 gramy białka na 100 gramów produktu - tyle samo ile udka z kurczaka. Krewetki są niskokaloryczne - na 100 gram mają zaledwie 99 kalorii i nie zawierają węglowodanów. Te wszystkie właściwości sprawiają, że po krewetki chętnie sięgają osoby prowadzące aktywny tryb życia oraz te, którym zależy na zredukowaniu wagi. Doskonale sprawdzają się również na diecie ketogenicznej. Makaron z krewetkami to popularne danie, ale połączenie ich z kurkami nie jest standardowe - wykonanie takiego obiadu w domu to świetna okazja na eksplorowanie nowych smaków.

Wartości odżywcze: kalorie – 340 kcal; białko – 25,53 g; tłuszcze – 11,88 g; węglowodany – 32,58 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 25-35 minut

Makaron z kurkami i krewetkami - składniki:

  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g surowych kurek
  • 35 g makaronu pełnoziarnistego - gniazda, wstążki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki liści pietruszki
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli białej
  • 90 g krewetek surowych

Makaron z kurkami i krewetkami - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie umyte grzyby kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut, aż zmiękną, po czym dodajemy krewetki.
Podsmażamy na niedużym ogniu, aż krewetki będą gotowe. Dodajemy ugotowany makaron. Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.