Kasza jaglana ma wiele zalet - nie tylko jest pyszna i szybka w przygotowaniu, ale też może przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na niestrawność, nie obciąża żołądka oraz ma pozytywny wpływ na przemianę materii. Powinny ją również spożywać ci cierpiący na niedobór żelaza, ponieważ jest jego źródłem. Dodatkowo kasza jaglana posiada w składzie krzem - ucieszy to głównie panie, które wiedzą, że ten składnik wpływa dobrze na skórę, włosy oraz paznokcie. Jaglanka ma przewagę nad śniadaniami opartymi na produktach pszenicznych - kasza jaglana nie zawiera glutenu. Mogą ją spożywać osoby z celiakią lub po prostu te, które unikają tego składnika. Kasza jaglana dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami - połączenie jej z karmelizowanym jabłkiem, cynamonem i miodem to strzał w dziesiątkę. Można zmienić mleko na roślinne i wybrać inne słodzidło - wtedy jaglanka z karmelizowanym jabłkiem wykonana z tego przepisu stanie się wegańska.

Wartości odżywcze: kalorie – 412 kcal; białko – 11,57 g; tłuszcze – 13,7 g; węglowodany – 63,76 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 15-25 minut

Jaglanka z karmelizowanym jabłkiem - składniki:

  • 15 g orzechów włoskich
  • 5 g surowego korzenia imbiru
  • 180 g jabłka
  • 30 g kaszy jaglanej
  • 10 g miodu pszczelego
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego

Jaglanka z karmelizowanym jabłkiem - sposób przygotowania:

Kaszę wsypujemy do garnka i przepłukujemy kilka razy świeżą wodą, aż będzie czysta i przejrzysta. Zalewamy mlekiem i gotujemy na niewielkim ogniu, aż wchłonie cały płyn. Dodajemy starty imbir i cynamon.
W czasie kiedy kasza się gotuje, obieramy i kroimy jabłko w kosteczkę. Prażymy je na suchej patelni około 15 minut, aż będą rumiane, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodajemy miód.
Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy prażone jabłko oraz posypujemy orzechami.