Zachwycająca bogactwem smaków, słodko-słona i delikatnie pikantna pasta na kanapki zrównoważona sokiem z cytryny z wyraźnym, orzechowym posmakiem? Takie właśnie jest dyniowo-orzechowe smarowidło z dzisiejszego przepisu. Oryginalne dodatki: sos sojowy, papryka chili i masło orzechowe transformują łagodną dyniową bazę w niecodzienną kompozycję, która będzie miłym urozmaiceniem śniadań, kolacji i przekąsek. Pastę tę możesz również wykorzystać jako składnik sałatki czy posmarować nią tortillę. Świetnie nadaje się również na zamiennik hummusu - maczaj w niej warzywa i nachosy. Aromatyczna, wyraźna i wciągająca, a przede wszystkim zdrowa i szybka w przygotowaniu - taka właśnie jest orzechowa pasta z dyni. 

Wartości odżywcze: kalorie – 475 kcal; białko – 18,36 g; tłuszcze – 17,08 g; węglowodany – 66,02 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, wegetariańska

Czas przygotowania: 20-30 minut

Kanapki z orzechową pastą z dyni - składniki:

  • 100 g dyni
  • 30 g masła orzechowego
  • 10 g papryki chili
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 bułka grahamka
  • 20 g rukoli

Kanapki z orzechową pastą z dyni - sposób przygotowania:

Dynię (najlepiej wybrać hokkaido, której nie trzeba obierać) kroimy w mniejsze kawałki, lekko solimy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż będzie miękka.
Przekładamy do naczynia blendera, dodajemy masło orzechowe i pozostałe składniki. Blendujemy na gładką pastę.