Suszone owoce są świetną alternatywą dla wysokokalorycznych przekąsek i dodatków o niskiej zawartości witamin i minerałów, takich jak chipsy, krakersy, paluszki, czekolada czy inne słodkie i słone produkty. Owoce wspomagają usuwanie toksyn z organizmu oraz wiążą tłuszcz, a ponadto są bogate w kwasy owocowe regulujące rozwój pożytecznych bakterii w jelitach. Suszone owoce nie zawierają dodanego cukru, za to mają wysoką zawartość błonnika i substancji odżywczych. Zamiast chipsów ziemniaczanych warto czasem pochrupać chipsy kokosowe czy bananowe albo przekąsić liofilizowane truskawki - nasze ciało z pewnością zauważy tę zmianę i się odwdzięczy.
Śliwki suszone mają pozytywny wpływ na trawienie oraz są źródłem antyoksydantów, działających antynowotworowo oraz pomagających zachować piękną skórę. Doskonale komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami, na przykład z mięsami. Owsianka z suszonymi śliwkami z pewnością doda energii na cały dzień.
Wartości odżywcze: kalorie – 448 kcal; białko – 19,61 g; tłuszcze – 10,37 g; węglowodany – 74,13 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Czas przygotowania: 10-20 minut
Owsianka z suszonymi śliwkami - składniki:
- 10 g migdałów
- 100 ml mleka 2% tłuszczu
- 30 g płatków owsianych
- pół łyżeczki cynamonu mielonego
- szczypta mielonego goździka
- 60 g śliwek suszonych bez pestek
- 75 g jogurt naturalnego - skyr
Owsianka z suszonymi śliwkami - sposób przygotowania:
Płatki gotujemy na mleku do uzyskania ulubionej konsystencji. Dodajemy cynamon i goździk.
Przekładamy do miseczki, dodajemy jogurt, pokrojone śliwki oraz migdały.