Suszone owoce są świetną alternatywą dla wysokokalorycznych przekąsek i dodatków o niskiej zawartości witamin i minerałów, takich jak chipsy, krakersy, paluszki, czekolada czy inne słodkie i słone produkty. Owoce wspomagają usuwanie toksyn z organizmu oraz wiążą tłuszcz, a ponadto są bogate w kwasy owocowe regulujące rozwój pożytecznych bakterii w jelitach. Suszone owoce nie zawierają dodanego cukru, za to mają wysoką zawartość błonnika i substancji odżywczych. Zamiast chipsów ziemniaczanych warto czasem pochrupać chipsy kokosowe czy bananowe albo przekąsić liofilizowane truskawki - nasze ciało z pewnością zauważy tę zmianę i się odwdzięczy. 

Śliwki suszone mają pozytywny wpływ na trawienie oraz są źródłem antyoksydantów, działających antynowotworowo oraz pomagających zachować piękną skórę. Doskonale komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami, na przykład z mięsami. Owsianka z suszonymi śliwkami z pewnością doda energii na cały dzień. 

Wartości odżywcze: kalorie – 448 kcal; białko – 19,61 g; tłuszcze – 10,37 g; węglowodany – 74,13 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 10-20 minut

Owsianka z suszonymi śliwkami - składniki:

  • 10 g migdałów
  • 100 ml mleka 2% tłuszczu 
  • 30 g płatków owsianych 
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • szczypta mielonego goździka
  • 60 g śliwek suszonych bez pestek
  • 75 g jogurt naturalnego - skyr

Owsianka z suszonymi śliwkami - sposób przygotowania:

Płatki gotujemy na mleku do uzyskania ulubionej konsystencji. Dodajemy cynamon i goździk.

Przekładamy do miseczki, dodajemy jogurt, pokrojone śliwki oraz migdały.