Tosty francuskie to nie tylko niesamowicie sycące i pyszne śniadanie, ale też doskonały sposób na zużycie czerstwego pieczywa – zanurzenie go w jajku i usmażenie zawsze sprawia, że chleb, chałka lub bułka odzyskują miękkość. Tosty francuskie przyrządzić można zarówno na słodko, jak i na słono – w przypadku pierwszej opcji do jajka możemy dodać cynamon oraz jakieś słodzidło, a przygotowując wytrawną wersję, dodajemy sól i pieprz, a nawet paprykę czy czosnek granulowany. Słodkie tosty francuskie podajemy z dżemem, owocami, miodem, jogurtem naturalnym czy czekoladowym kremem do smarowania, a ich słoną odmianę z szynką, serem, warzywami, sałatami oraz sosami. Do tostów francuskich na słodko polecane jest wykorzystanie chałki – tak jak w dzisiejszym przepisie, zaś do tych wytrawnych bardziej nada się chleb lub bułka.

Wartości odżywcze: kalorie – 453 kcal; białko – 22,85 g; tłuszcze – 16,18 g; węglowodany – 56,51 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10-15 minut
Dieta: wegetariańska

Tosty francuskie z chałki – składniki:

  • 1 jajko kurze
  • 70 g chałki zdobnej
  • 70 g malin (lub inne sezonowe owoce)
  • 50 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
  • pół łyżki oliwy z oliwek 
  • 75 g jogurtu naturalnego skyr 

Jak zrobić tosty francuskie z chałki:

1. Jajko roztrzepujemy w odrobiną mleka i obtaczamy w nim pokrojoną w kromki chałkę.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy chałkę na złoto z obu stron.

3. Przekładamy na talerz, dodajemy jogurt i owoce.