Czy masz swoją ulubioną kanapkę z popularnych restauracji typu fast food? Jeżeli preferujesz te z kurczakiem, to dobrze trafiłaś, ponieważ dziś przepis na burgera z kurczakiem imitującego popularną propozycję jednego z liderów na rynku. Soczysty filet z piersi kurczaka obtoczony w panierce z płatków kukurydzianych pieczemy w piekarniku, dzięki czemu unikamy spożywania wielu gramów niepotrzebnego tłuszczu, którym zazwyczaj nasiąknięte są kawałki mięsa. Do tego kilka plastrów pomidora, rukola, cebula i proszę bardzo - nasz zdrowy zamiennik burgera z kurczakiem jest gotowy. Tak samo pyszny, a przy tym szybki w przygotowaniu. Poza tym można go z łatwością wkomponować w dietetyczny jadłospis i dalej jeść preferowaną liczbę kalorii nie rezygnując z ulubionego smaku!
Wartości odżywcze: kalorie – 528 kcal; białko – 27,65 g; tłuszcze – 13,95 g; węglowodany – 77,93 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 10-15 minut
Domowy zinger - składniki:
- 70 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
- 1 bułka grahamka
- 25 g cebuli
- 15 g majonezu
- 20 g płatków kukurydzianych
- 170 g pomidora
- szczypta pieprzu czarnego
- 20 g rukoli
- pół łyżeczki papryki wędzonej
Domowy zinger - sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy pieprzem oraz wędzoną papryką. Płatki kukurydziane kruszymy, dodajemy odrobinę wody, a filet obtaczamy w tak przygotowanej panierce. Pieczemy go w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10-13 minut.
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy majonezem, dodajemy rukolę, posiekaną cebulę i dwa plasterki pomidora. Dodajemy upieczony filet. Resztę pomidora kładziemy na talerzyku obok naszego burgera.