Czy sery pleśniowe typu lazur są zdrowe? Oczywiście, że tak - zastosowana przy ich produkcji szlachetna pleśń Penicillium roqueforti nie tylko nadaje serowi wyjątkowy smak, ale także sprawia, że ma on wysoką wartość biologiczną i odżywczą. Często używa się do tego procesu podpuszczki mikrobiologicznej, co oznacza, że smakiem sera pleśniowego lazur mogą cieszyć się również wegetarianie. Enzymy wytworzone przez rozwijające się w miąższu sera pleśnie rozkładają białka do łatwo przyswajalnych białek prostych - peptydów i aminokwasów, co podwyższa ich strawność oraz pozwala na uwalnianie wyższych kwasów tłuszczowych.

Gruszka natomiast jest źródłem witamin, błonnika oraz soli mineralnych, a orzechy cennych kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Sałatka z gruszką i serem lazur okraszona miodem i orzechami to bardzo zdrowy, ale też wytworny posiłek. 

Wartości odżywcze: kalorie – 434 kcal; białko – 14,24 g; tłuszcze – 19,87 g; węglowodany – 54,23 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Czas przygotowania: 10-15 minut

Sałatka z gruszką i serem lazur - składniki:

  • 15 g orzechów włoskich
  • 130 g gruszki 
  • 10 g miodu pszczelego
  • 10 g musztardy
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 30 g sera pleśniowego lazur błękitny
  • 50 g szpinaku
  • 35 g / 1 kromka chleba pełnoziarnistego z żyta
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 20 ml wody

Sałatka z gruszką i serem lazur - sposób przygotowania:

Do miseczki przekładamy szpinak, pokrojoną w plasterki gruszkę i pokruszony w dłoniach ser. Przygotowujemy dressing: wodę mieszamy z musztardą, miodem i sokiem z cytryny, aż do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Posypujemy posiekanymi orzechami i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z kromką pełnoziarnistego chleba.