Spaghetti bolognese to znana na całym świecie wizytówka kuchni włoskiej - dumnie reprezentuje ten kraj obok carbonary, pizzy i win. Danie to jest uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych - pyszny makaron łączy się tu z delikatnym, aczkolwiek bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, wzbogaconym o bazylię, pieprz czarny, suszony tymianek, cebulę i czosnek, w którym zatopione jest podsmażone mięso mielone. Zazwyczaj spaghetti bolognese podaje się oprószone wybranym żółtym serem. A co, gdyby wsadzić je do piekarnika i zrobić z niego zapiekankę? Ta wariacja odmieni danie dla tych jego fanów, którym klasyczna wersja już się przejadła. Dodatek cukinii i papryki zwiększy objętość dania, dostarczając kolejnej porcji warzyw. Doskonały twist dla wielbicieli spieczonego, chrupiącego sera!
Wartości odżywcze: kalorie – 479 kcal; białko – 32,81 g; tłuszcze – 15,62 g; węglowodany – 49,87 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 40-50 minut
Zapiekany makaron à la bolognese - składniki:
- 50 g cebuli
- 100 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 35 g makaronu pełnoziarnistego - gniazda, wstążki
- 115 g papryki czerwonej
- 3 g bazylii suszonej
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 25 g sera gouda light
- 70 g wołowiny mielonej
- 150 g passaty
Zapiekany makaron à la bolognese - sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy mięso bez dodatku tłuszczu - wystarczy co, to wytopi się pod wpływem temperatury. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę oraz cukinię. Dodajemy przyprawy i zioła. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem około 10 min. W tym czasie makaron gotujemy al dente.
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to wylewamy zawartość patelni i dodajemy ser. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10-15 minut.