Spaghetti bolognese to znana na całym świecie wizytówka kuchni włoskiej - dumnie reprezentuje ten kraj obok carbonary, pizzy i win. Danie to jest uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych - pyszny makaron łączy się tu z delikatnym, aczkolwiek bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, wzbogaconym o bazylię, pieprz czarny, suszony tymianek, cebulę i czosnek, w którym zatopione jest podsmażone mięso mielone. Zazwyczaj spaghetti bolognese podaje się oprószone wybranym żółtym serem. A co, gdyby wsadzić je do piekarnika i zrobić z niego zapiekankę? Ta wariacja odmieni danie dla tych jego fanów, którym klasyczna wersja już się przejadła. Dodatek cukinii i papryki zwiększy objętość dania, dostarczając kolejnej porcji warzyw. Doskonały twist dla wielbicieli spieczonego, chrupiącego sera!

Wartości odżywcze: kalorie – 479 kcal; białko – 32,81 g; tłuszcze – 15,62 g; węglowodany – 49,87 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 40-50 minut

Zapiekany makaron à la bolognese - składniki:

  • 50 g cebuli
  • 100 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 35 g makaronu pełnoziarnistego - gniazda, wstążki 
  • 115 g papryki czerwonej
  • 3 g bazylii suszonej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 25 g sera gouda light
  • 70 g wołowiny mielonej 
  • 150 g passaty

Zapiekany makaron à la bolognese - sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy mięso bez dodatku tłuszczu - wystarczy co, to wytopi się pod wpływem temperatury. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę oraz cukinię. Dodajemy przyprawy i zioła. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem około 10 min. W tym czasie makaron gotujemy al dente.

Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to wylewamy zawartość patelni i dodajemy ser. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10-15 minut.